Napravite web sajt

otvorite vašim klijentima još jedna vrata
i poželite im dobrodošlicu u svoju firmu, organizaciju, ustanovu...
  • Sve informacije na jednom mestu.
  • Pregledne
  • Lako dostupne

Web sajt i fejsbuk stranica

Zašto je dobro imati web sajt pored prisustva na društvenim mrežama?

Pročitaj više >>

Vrste web sajtova i cene

Kakve vrste web sajtova postoje i za kakav web sajt se odlučiti?

Pročitaj više >>

Proces izrade web sajta

Šta je sve potrebno za izradu kvalitetnog web sajta?

Pročitaj više >>

Web sajt i fejsbuk stranica

Zašto je dobro imati web sajt i pored prisustva na društvenim mrežama?

Vrlo brzo vidljivost objave na fejsbuku se smanjuje, jer nove obajve potiskuju stare, a korisnik nema mnogo načina da im pristupi i da pronađe željenu informaciju u moru objava koje su predstavljene hronološki. Na web sajtu su obajve (tekstovi, video snimci, galerije slika, proizvoda...) organizovane po menijima, stranicama, kategorijama i time su dostupnije za ponovno pregledanje. Pronalaženje traženog sadržaja i informacija za korisnika je lakše i efikasnije. Postoje i drugi razlozi, npr. vaše obajve nisu dostupne korisnicima koji nemaju fejsbuk, takođe nisu dostupne google pretraživaču...

Najbolje promocije na internetu su imale kompanije koje većinu sadržaja objavljuju na web sajtu i koriste društvene mreže da ih plasiraju do korisnika. Naravno i obrnuto, dodatnim zanimljivim objavama na društvenim mrežama, koje ne moraju biti deo vaše web prezentacije možete skrenuti pažnju korisnika, i uputiti ih na svoj web sajt gde se mogu dalje informisati o vašem radu ili postati korisnik neke od vaših usluga.

Vrste web sajtova i cene

Kakve vrste web sajtova postoje i za kakav web sajt se odlučiti?

Sajt može biti informativni sa manjim brojem stranica, oko 10, sa opisom posla/usluge klijenta, bez potrebe za čestim promenama sadržaja na sajtu. Onda se realizuje u programskim jezicima html, css i javascript.

Posebnu grupu čine sajtovi gde su promene sadržaja česte i/ili imaju veći broj stranica, u njihovoj izradi se koriste dodatni programi php, mysql, wordpress, na primer web prodavnice.

Okvirne cene u Radionici sajtova: klasični web sajtovi do 10 stranica bi koštali oko 25000 dinara (200 evra). Uz besplatan hosting i domen, ovaj sajt pored tekstova i opisa može sadržati galerije slika, video materijal, kontakt formu. Sajt bi se izrađivao tako da izgleda dobro na različitim uređajima, monitorima, ekranima tableta, mobilnim telefonima... Dodatne stranice bi koštale 2000 dinara. Održavanje sajta 2500 dinara mesečno uz mogućnost obuke korisnika da samostalno održava sajt, 600 dinara- 1 čas.

Proces izrade web sajta

Šta je sve potrebno za izradu kvalitetnog web sajta?

Na osnovu zahteva kijenta, pribavljenih informacija o temi i korisnicima, analize konkurencije izradi se nekoliko predloga za izgled web sajta i mapa sajta. Predlozi su najčešće slike početne stranice i stranice za prikaz sadržaja, ili delimično funkcionalne internet stranice. Mapa sajta je predlog organizacije sadržaja sajta po internet stranicama i menijima.

Donosi se odluka o vrsti web sajta koja će uticati na način izrade .

Po odabranom rešenju pristupa se izradi sajta: programiranju, pripremi tekstualnog, grafičkog (slike, logo) i drugog multimedijalnog materijala. Vodi se računa o ispravnosti programskog koda i ključnim rečima i vidljivosti sadržaja na pretraživačima (SEO optimizacija). Ispravnom prikazu sajta na uređajima različitih dimenzija.

Zakupljuju se domen i hosting. Web sajt se testira i postavlja na internet. Prijavljuje se na pretraživače.